Edam Kaaswaag

Vaaruitje Edam

Vaaruitje Edam
Stad van kaas en meer!

Edam heeft niet alleen een rijke historie op het gebied van kaas. Boeren en vissers zich vestigden aan het riviertje de IJe. Uit deze zeer eenvoudige nederzetting ontstond later de stad Edam, die tot ver in de 17e eeuw een gestadig toenemende welvaart kende waaraan de scheepsbouw in belangrijke mate heeft bijgedragen.

Edam is een stad met een zeer authentieke, Hollandse kern, die een overtuigend bewijs vormt van Edams rijke verleden. Wie door de oude straatjes en langs de verstilde grachtjes wandelt, waant zich moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden. Een keur van uitstekend bewaard gebleven gevels, pleinen, bruggen en monumentale gebouwen houdt de aandacht van de bezoeker voortdurend gevangen met knusse winkelstraatjes en gezellige terrasjes, waar men onder het genot van een hapje en een drankje bij kan komen van alle indrukken.

Meer op https://www.vvvedamvolendam.nl/nl/edam

Vaaruitje Edam
Edams museum

Het Edams Museum vertelt, op twee monumentale locaties midden in het centrum, het verhaal over de rijke historie van Edam: scheepsbouw, keramische industrie, architectuur, notabele families en het gewone dagelijkse leven. Kortom, alles wat met de geschiedenis van Edam te maken heeft. Meer op https://edamsmuseum.nl/

Vaaruitje Edam
Kaaswaag

In vroeger tijden werden de ‘Edammertjes’ gewogen in de Kaaswaag, in het historische centrum van Edam. Een bezoek aan de Kaaswaag en de zomerse kaasmarkt brengt u terug naar de oorsprong van de wereldberoemde ronde kazen. Meer op https://henriwillig.com/bezoek-ons/kaaswinkels/edam/de-kaaswaag/

Vaaruitje Edam
Fort bij Edam

Het Fort bij Edam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, deze stelling is onderdeel van UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies, en werd als één van de laatste forten ontwikkeld voor deze unieke verdedigingslinie. Essentieel onderdeel van die verdediging was tevens het onderwater zetten (inunderen) van het poldergebied ten noorden van Edam. Meer op https://www.fortbijedam.nl/

Vaaruitje Edam
Kaasmarkt

Eén van de bewaard gebleven kaasmarkten is de kaasmarkt van Edam en deze is zeker het bezoeken waard! In juli en augustus vinden op woensdagochtend de Edamse kaasmarkten plaats. Tijdens de kaasmarkt spelen vrijwilligers de voormalige handel na en worden de kazen aangevoerd met wagons en boten.

Vaaruitje Edam
Passantenhaven

Om te overnachten in Edam zou u kunnen kiezen om aan de Nieuwe Haven (binnenhaven) te gaan liggen of bij WSV de Zeevang (buitenhaven). Let wel: het is niet toegestaan om met onze schepen over het Markermeer te varen.

Cultuur snuiven in het Groene Hart?
Een selectie inspiratievolle cultuuruitjes

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

van der Laan roer

Waarmee kunnen wij u helpen?