Zaandam

Vaaruitje Zaanstreek

Vaaruitje Zaanstreek
Ontdek de Zaanstreek

De Zaanstreek. De streek van de molens op de Zaanse Schans, de Zaanse houten huisjes en Zaanse mayo. Dit zijn zeker niet de enige hoogtepunten die de streek rijk is. De Zaanstreek is ook cultuur, gezelligheid, ondernemerschap, industrieel erfgoed, de Zaan en ook de prachtige groene veenweidegebieden die onze streek omringen. Al deze smaken maken samen de Zaanstreek. meer op https://www.zaans.nl/

Vaaruitje Zaanstreek
Zaandam

Het centrum van Zaandam kreeg begin 21e eeuw een spraakmakende metamorfose. Beelden van het nieuwe stadhuis, het gestapelde huisjes-hotel en de winkelgracht, geïnspireerd op de traditionele Zaanse houtbouw, gaan de hele wereld over. Je kunt hier winkelen met een vleugje cultuurhistorie. In de ketens en boetieks langs de Gedempte Gracht of bij de unieke winkeltjes langs de Westzijde.

Voor nog meer historie doe je de Stadswandeling Zaandam, bezoek je het Czaar Peterhuisje of bekijk je het centrum door de ogen van de Franse impressionist Monet. Meer op https://www.zaans.nl/nl/ontdek-de-zaanstreek/stadshart-zaandam

Vaaruitje Zaanstreek
De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen, waar je jezelf in het Holland van de 18e en 19e eeuw kunt wanen. Zie hoe een houtzaagmolen werkt, kijk mee over de schouder van een weefster of maak zelf chocolade. Samen met musea zoals het Zaans Museum en de Verkade Experience worden de verhalen over de Zaanse geschiedenis tot leven gebracht.

Vaaruitje Zaanstreek
Zaans Museum en de Verkade Experience

Ga je mee naar een wereldberoemd stukje Holland? Het Holland van de molens, industrieën, groene houten huizen en Nederlandse iconen als Albert Heijn, Duyvis, Honig en Verkade. Kom naar het Zaans Museum op de Zaanse Schans. Een bezoek is inclusief gratis audiotour!

Verkade Experience Middenin het Zaans Museum ligt de Verkade Experience, een belevenis voor jong en oud! Hier waan je je in een vroeg twintigste-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek, waar de originele machines nog volop draaien en de geschiedenis van Verkade tot leven komt.

Claude Monet In 1871 bezocht de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet de Zaanstreek en raakte zo geïnspireerd dat hij hier maar liefst 25 schilderijen maakte. In het Zaans Museum zie je De Voorzaan en de Westerhem en een interactieve presentatie met al zijn Zaanse werken.

Meer op Zaans Museum en de Verkade Experience

Vaaruitje Zaanstreek
Het Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste huisjes van Nederland. Peter de Grote heeft tijdens zijn verblijf in Nederland in 1697 in dit huisje gewoond. De tsaar kwam speciaal naar de Zaanstreek om de scheepsbouw te bestuderen.

Het museum is een houten huisje dat omgebouwd is door een stenen overkapping. Het houten huisje is gebouwd in 1632 en daarmee in Nederland een van de oudste houten huisjes. Het is bewaard gebleven vanwege het feit dat Peter de Grote het in 1697 tijdens zijn verblijf in Nederland 8 dagen bewoond heeft.

Vaaruitje Zaanstreek
Passanten

Er zijn diverse openbare steigers bij de Zaanse Schans. Neem voor meer informatie contact op met de Havendienst van Zaanstad: +31756816888

Cultuur snuiven in het Groene Hart?
Een selectie inspiratievolle cultuuruitjes

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

van der Laan roer

Waarmee kunnen wij u helpen?