Route 9001
9 dagen
Alkmaar - Zaanse Schans - Keukenhof

Vaarroute 9001
Vaarroute voor 9 dagen door Alkmaar, de Zaanse Schans en Keukenhof

Woubrugge – Amsterdam – Monnickendam/Edam – De Rijp – Alkmaar – Zaandam – Haarlem – Lisse – (Leiden -) – Woubrugge

Bezoek De Rijp met de fraai gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw. En Alkmaar met ruim 400 monumenten waar u kunt afmeren in het historische centrum. Op de Zaanse Schans staat de tijd stil. Met werkende molens, de traditionele Zaanse houten huizen, kaas- en klompenmakerijen. Vervolgens is het mogelijk om nog de Keukenhof te bezoeken.

Dag 1
(3 uur varen)

Vandaag vaart u over het Braassemermeer, de Drecht en de grillige kronkels van de Amstel naar Uithoorn. Bij de kade vindt u enkele restaurants en winkels. Rond Uithoorn liggen diverse forten die deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam.

Voor beginners adviseren wij richting Amsterdam te varen via het Braassemermeer, de Westeinder Plassen, Nieuw Meer en de Schinkel of Kostverlorenvaart. U kunt dan tussendoor overnachten op de Westeinder Plassen of Aalsmeer.

Dag 2
(3 uur varen)

Vandaag vaart u verder over de Amstel naar Amsterdam.

Amsterdam is een bruisende stad met de grachtengordel, grachtenpanden, een rijk cultureel aanbod, een prachtige architectuur en een bijzondere historie. Geniet hier van het uitgaansleven en musea.

Ervaar Amsterdam door te wandelen langs de grachtengordel en prachtige grachtenpanden. Geniet van het rijke culturele aanbod en de bijzondere historie via diverse musea zoals: het Rijksmuseum, Het Van Gogh Museum, Museum het Rembrandthuis, het Anne Frank Huis en De Hermitage Amsterdam.

Geadviseerde haven is de Sixhaven. De Sixhaven heeft een unieke verbinding met het centrum van Amsterdam door de nabijheid van twee aanmeerpunten van gratis ponten naar het Centraal Station Amsterdam, beiden op ongeveer 5 minuten lopen. De oversteek met de pont naar het centrum van Amsterdam duurt ongeveer 5 minuten. De ponten varen zeer frequent dag en nacht.

Dag 3
(5 uur varen)

Vanuit de Sixhaven in Amsterdam kunt u het Noordhollands Kanaal invaren en vervolgens over de Trekvaart Het Schouw langs Broek in Waterland naar Monnickendam. Over het IJsselmeer/Markermeer is het niet toegestaan Monnickendam of Edam in of uit te varen i.v.m. de verzekering.

Komend vanaf de binnenwateren moet u eerst door één of beide sluizen om bij de jachthavens van Monnickendam te komen. In het centrum ligt de gemeentehaven bestaande uit diverse kades. Bent u op zoek naar gezelligheid dan is het het proberen waard om in de gemeentehaven een plaatsje te bemachtigen. Dit zal echter niet altijd lukken omdat het vaak erg druk is. Ons advies is om te overnachten in Edam of Purmerend.

Vanaf Monnickendam is het ongeveer 2 uur varen naar Edam via de Purmer Ee en de Purmerringvaart.

In de binnenhaven van Edam kunt u genieten van een heerlijk verblijf midden in het centrum van het prachtige Edam. Bezienswaardigheden zoals de Kaasmarkt en het historische centrum van Edam bevinden zich op slechts enkele minuten lopen van uw aanlegplaats. U kunt aanmeren aan de Nieuwehaven of aan het Klein Westerbuiten.

Dag 4
(4 uur varen)

Vanuit Edam vaart u vandaag ongeveer 1.5 uur verder over de Purmerringvaart richting Purmerend. Purmerend is een charmante stad waar nog 30 rijks- en 127 gemeentelijke monumenten staan. Een belangrijke plek in het stadje is de Koemarkt. Door de eeuwen heen werd hier volop gehandeld. Nu is het een gezellig autovrij plein met een keur aan cafés en restaurants. Purmerend verenigt moois uit het verleden met de geneugten van het moderne leven. http://www.vvvpurmerend.nl/

Vanuit Purmerend vaart u ongeveer 1.5 uur verder over het Noordhollandsch Kanaal en de Beemster Ringvaart naar De Rijp waar u kunt overnachten.

Als u door De Rijp loopt en de fraai gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw ziet, begrijpt u waarom Jan Adriaanszn. Leeghwater dit ‘het beste dorp van Holland’ noemde. Op uw wandeling proeft u de vervlogen tijden. Het Raadhuis met de Waag, de Grote Kerk, de boerderijen en de houten huizen zien er nog net zo uit als toen. Gidsen vertellen u graag over de Rijper Glazen, de Van der Heyden brandspuit en de Haring-, en Walvisvaart. Ontdek het natuurgebied de Eilandspolder al wandelend, of fietsend, of skeelerend, of varend.

In De Rijp kunt u overnachten bij de jachthaven van Watersportvereniging Eilandspolder, een kleine knusse haven van alle gemakken voorzien.

Eventueel kunt u ook overwegen door te varen naar Alkmaar en daar overnachten.

Dag 5
(2 uur varen)

Vanuit De Rijp vaart u in ongeveer 2 uur naar Alkmaar. Hierbij vaart u iets terug over de Beemster ringvaart over de Vinkenhop naar het Alkmaardermeer. Blijft u doorvaren langs het Kogerpolderkanaal (langs het Alkmaardermeer), dan komt u vanzelf bij het Noordhollandsch Kanaal naar Alkmaar.

Alkmaar is historisch, met ruim 400 monumenten. De Waag, in de meest oorspronkelijke vorm uit de 14e eeuw, het 16e eeuwse Stadhuis, de Grote St. Laurenskerk en de vele hofjes, gevels en grachten geven de stad een aparte uitstraling.

U kunt uw boot afmeren in het historisch centrum, vlakbij de Kaasmarkt, terrasjes, winkels, restaurants, bioscoop, musea en nog veel meer. Dat is nog eens een heerlijke vaarvakantie!

De Bierkade (bij de Accijnstoren) is de meldkade voor alle boten die in Alkmaar arriveren. Na overleg met de havenmeester krijgt u een ligplaats in centrum Alkmaar toegewezen. U kunt de havenmeester van Alkmaar ook telefonisch bereiken via (072) 5200014.

Dag 6
(2 uur varen)

Vandaag kunt u varen naar de Zaanse Schans waar de tijd stil staat. Met werkende molens, de traditionele Zaanse houten huizen, kaas- en klompenmakerijen, een prachtig Zaans Museum en Verkade Paviljoen. Een rijk verleden in een prachtig buurtschap aan de Zaan.

Vanuit Alkmaar vaart u terug over het Noordhollandsch Kanaal naar het Alkmaardermeer. Tussen de boeien door steekt u het Alkmaardermeer over naar de Wijde Stierop. Verdergaand over de Markervaart en Zaan komt u vanzelf langs de ‘Zaanse Schans‘.

Er zijn 2 openbare steigers bij de ‘Zaanse Schans‘. Om de ‘Zaanse Schans‘ te bezoeken kunt u kiezen uit een tweetal vrije ligplaatsen of de jachthaven van zeilvereniging ‘De Onderlinge’. Wilt u liever overnachten in ‘Zaandam‘ zelf, dan kunt u iets verder doorvaren en aanleggen bij 1 van de aanlegplaatsen of haven bij de Beatrixbrug.

Dag 7
(2,5 uur varen)

U kunt vandaag in ongeveer 2.5 uur in Haarlem zijn. U vaart De Zaan en de Voorzaan af naar het Noordzeekanaal. Vervolgens vaart u het Noordzeekanaal af richting Haarlem. Blijf goed rechts varen! En let goed op de beroepsvaart voor en achter u. Bij zijkanaal C slaat u het Noordzeekanaal af naar Spaarndam.

Verder varend over het Noorder Buiten Spaarne vaart u het centrum van Haarlem in waar diverse ligplaatsen zijn. Ontdek de stad die bekend staat om haar hoogwaardige culturele aanbod, de grote diversiteit aan winkels, gezellige restaurants en cafés en de uitstekende ligging nabij Amsterdam, strand en zee. Een stad met een rijke historie, prachtige monumenten en een Bourgondische sfeer.

Dag 8
(1,5 uur varen)

Door een klein stukje door te varen over het Spaarne en vervolgens verder te varen over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder komt u in Lisse. In Lisse kunt u de Keukenhof bekijken.

Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteelt, met de nadruk op bolbloemen. In acht weken tijd laat Keukenhof zien wat de Nederlandse sierteelt te bieden heeft. In het park ligt de nadruk op de 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen, waarbij 100 inzenders hun levende catalogus laten zien. In meer dan 20 bloemenshows presenteren 500 bloemenkwekers snijbloemen en potplanten in al hun variatie.

Een ideale haven dicht bij de Keukenhof is Watersportvereniging Lisse. Met Bus 50 of Q-liner 361 komt u in ongeveer een half uur in de Keukenhof.

Alternatief: Vanuit Leiden kunt u ook de Keukenhof bezoeken met de Keukenhof Express. Vaar over het Braassemermeer en de Kagerplassen en geniet van de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien zijn. In de avond kunt u genieten van de terrasjes en het uitgaansleven in het centrum van Leiden. Vanuit Haarlem is het ongeveer 3 uur varen naar Leiden.

Dag 9
(3 uur varen)

Vandaag vaart u terug naar de thuisbasis Woubrugge. Via de Kagerplassen en het Braassemermeer.
Alternatief vanuit Leiden: U vaart over de Oude Rijn terug naar de thuishaven in Woubrugge.

Cultuur snuiven in het Groene Hart?
Een selectie inspiratievolle cultuuruitjes

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

van der Laan roer

Waarmee kunnen wij u helpen?