Route 7002
7 dagen
Hollandse Plassen

Vaarroute 7002
Vaarroute voor 7 dagen over de Hollandse Plassen

Woubrugge – Nieuwkoop(se Plassen) of Woerden – Westeinder Plassen – Kagerplassen – Katwijk aan Zee – Leiden – Braassemermeer – Woubrugge

Een tocht over enkele van de vele meren door het Groene Hart van Nederland. U vaart langs rieteilanden en ongerepte natuur. Hier ontdekt u een oase van rust in de Randstad. U zult geboeid raken door de waterflora en de roep van onze vele water- en weidevogels op het Braassemermeer, Kagerplassen, de Nieuwkoopse Plassen en de Westeinder Plassen. Tevens kunt u naar Katwijk aan Zee varen om een dagje op het strand te genieten. Het is ook de moeite waard, om in het voorjaar, de Keukenhof in Lisse te bezoeken.

Dag 1
(3 uur varen)

Vandaag vaart u vanuit onze basis in Woubrugge over de Heimanswetering en de Oude Rijn naar Zwammerdam. Bij Zwammerdam kunt u via de sluis de Nieuwkoopse Plassen opvaren. Voor de Nieuwkoopse Plassen kunt u vooraf uw vaarvergunning regelen via: www.nieuwkoop.nl/vaarvergunning

De vele eilandjes met bijzondere flora en fauna tonen aan dat dit niet voor niets een beschermd natuurgebied is. Natuurmonumenten beheert 4 vrije aanlegplaatsen op de Nieuwkoopse plassen: (Maximaal 3 maal 24 uur aaneengesloten overnachten toegestaan): De Schepengaten – Machinesloot – Brampjesgat – De Kleine Polder. Natuurlijk kunt u ook aanleggen in Nieuwkoop zelf.

Bent u een beginnende vaarder, dan adviseren wij u om naar Woerden te varen. Dit is i.v.m. de smalle doorvaart bij het in- en uitvaren van de Nieuwkoopse plassen.

Dag 2
(3 uur varen)

Aan de oostkant van de Nieuwkoopse plassen kunt u via de Kollensloot over de Kromme Mijdrecht verder varen naar Uithoorn. Bij de kade vindt u enkele restaurants en winkels. Rond Uithoorn liggen diverse forten die deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam.

De beginners die vanuit Woerden verder varen, kunnen via de Grecht richting het Woerdens Verlaat naar Uithoorn varen en vervolgens de route volgen zoals verder beschreven.

Dag 3
(4 uur varen)

Vanuit Uithoorn vaart u over de grillige kronkels van de Amstel, de Drecht en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder naar de Westeinder Plassen (Aalsmeer).

Nabij de Oosteinderpoel aan de Ringvaart, op ongeveer twee kilometer van de Bosrandbrug, ligt het zogenaamde Recreatiesteunpunt van ‘Stichting de Bovenlanden‘. Deze plek biedt plaats aan ongeveer tien schepen. Vanaf deze plaats kunt u een mooie wandeling maken, een prachtige molen bezichtigen en genieten van de fraaie natuur. Het aangrenzende fiets- en wandelpad maakt deel uit van de lange afstandsroute het Pelgrimspad.

De openbare aanlegplaatsen zijn in eerste instantie bedoeld voor dagrecreatie. Toch mag u gebruik maken van de aanlegplaatsen om in de boot te overnachten (maximaal 48 uur bij hetzelfde eiland).

Dag 4
(4 uur varen)

Vandaag vaart u terug over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder naar de Kagerplassen (Leiden).

De Kagerplassen is een watergebied waar het vooral tijdens zomerse dagen behoorlijk druk is. Dit gebied kenmerkt zich ook door de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien zijn.

Het is een aanrader om aan wal te gaan bij het schilderachtige eilandje De Kaag. De Kaag is een goede uitvalsbasis voor een heerlijke lunch, picknick of voor een kop koffie op één van de vele terrasjes aan het water.

Dag 5
(3 uur varen)

Vanaf de Kagerplassen vaart u via Leiden over de Nieuwe Vaart of Rijn- Schiekanaal richting Voorschoten. Via het Korte Vlietkanaal en de Rijn komt u in Katwijk aan Zee bij Jachthaven Katwijk. Jachthaven Katwijk ligt op loopafstand van het strand en het centrum. Ook kunt u eindeloos zwerven door de duinen, musea en historische bezienswaardigheden bezoeken. Achter de Boulevard vind u gelegenheid om te winkelen of neerstrijken op de vele terrassen of dineren in een uitstekend (vis-)restaurant.

Dag 6
(2 uur varen)

Vandaag is het nagenoeg dezelfde weg terugvaren naar Leiden via de Rijn en Nieuwe Vaart of Rijn- Schiekanaal. Als u niet te laat op de dag aankomt, kunt u nagenoeg in het centrum van Leiden aanmeren.

Leiden telt 35 hofjes, vrijwel allemaal in de binnenstad. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes, waar het stadsrumoer is buitengesloten en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Er is een speciale stadswandeling die voert langs twaalf van de vijfendertig Leidse hofjes. Ervaar zelf dat de hofjes nog steeds oases van rust en stilte zijn.

Vanaf Leiden is de Keukenhof ook zeer goed bereikbaar met de speciale Keukenhof Express Bus (854) vanaf Station Leiden Centraal.

Dag 7
(3 uur varen)

Op de laatste dag van uw reis vaart u over de Oude Rijn terug naar Woubrugge. Heeft u op de dag van terugkomst tijd over, dan is het wellicht de moeite om naar het Braassemermeer en/of de Wijde-AA te gaan.

Cultuur snuiven in het Groene Hart?
Een selectie inspiratievolle cultuuruitjes

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

van der Laan roer

Waarmee kunnen wij u helpen?