Loenen aan de Vecht was de hoofdstad van de voormalige gemeente Loenen en heeft sinds de tweede helft van de vorige eeuw een beschermd stadsgezicht. Het oudste nog bestaande deel van Loenen aan de Vecht stamt uit de dertiende eeuw maar het dorp bestaat al sinds de 10 de eeuw. De omgeving van het dorp wordt echter al sinds de ijzertijd bewoond. In de omgeving van het dorp hebben door de eeuwen heen meerdere landgoederen kastelen en buitenplaatsen gestaan. De meeste hiervan hebben de tand des tijd niet doorstaan maar sommige zoals de buitenplaats Nieuwerhoek zijn nog steeds in volle glorie te bezichtigen.
Het Historische centrum van het dorp wordt gedomineerd door de grote kerk en de brug over de Vecht. De grote kerk van Loenen aan de Vecht is een zogenaamde Pseudobasiliek waarvan het oudste deel uit de dertiende eeuw stamt. In de eeuwen hierna zijn er meerdere verbouwingen en uitbreidingen geweest. De scheve toren van de kerk is rond 1500 gebouwd en na een hevige brand in 1945 weer geheel in originele staat gerestaureerd. De toren staat bijna 80 centimeter uit het lood en zakt langzaamaan steeds verder weg. De oude ophaalbrug over de Vecht is nog steeds in gebruik en gaat met regelmaat open voor de pleziervaart. (Bron: Wikipedia)
Op een prachtige plek langs de Vecht in Loenen staat korenmolen De Hoop. Op deze plek stond ruim 350 jaar geleden, in de zeventiende eeuw, al een korenmolen. Dit was een dwangmolen, waar boeren verplicht waren hun graan te laten malen. In die tijd konden sloepen en vletten vanaf de Vecht de molen invaren om te laden of lossen.
Vrijwillig molenaars zorgen er nu voor dat de molen elke zaterdag draait. Kom binnen kijken en ontdek zelf hoe de molen graan maalt! De molenaars vertellen graag hoe het werkt. In de molen zit tevens een informatiecentrum en molenwinkel. Hier kunt u in alle rust een kopje koffie drinken en genieten van een prachtig uitzicht over de Vecht. Meer op https://www.utrechtslandschap.nl/erfgoed/de-hoop
![]() | ![]() | ![]() |