submenu
submenu
In Volendam is de bebouwing niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand gekomen. Men noemt dit het Doolhof. Hierin worden nog kleine houten huizen aangetroffen. De hierdoor ontstane natuurlijkheid van een gegroeid dorpsbeeld kan men ook aantreffen in het Dril, langs het Havendijkje, en in de Meerzijde en omgeving. Dit typische hart van Volendam met daarnaast, niet te vergeten, de unieke open haven van de voormalige Zuiderzee – thans het Markermeer geheten.
De grotendeels houten visafslag is een zeldzaam en gaaf bewaard gebleven monument, gebouwd in 1934 in opdracht van de Coöperatieve Afslagvereniging G.A. St. Vincentius. De visafslag is gebouwd op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag en een zolderverdieping. De gevels zijn opgetrokken in horizontale en verticale (top gevels) houten houtrabatdelen op gladde plint onder zadeldaken gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het geheel is geplaatst op een gecementeerde betonnen onderbouw aan de Haven te Volendam. Meer info op edam-volendam.nl
Expositie van o.a. de Volendamse (en nationale) klederdracht en sieraden, uitgebreide collectie schilderijen, tekeningen, sculpturen, aardewerk, foto’s, literaire en muzikale kunstvormen, ansichtkaarten, oude interieurs, visserij en nevenbedrijven, uitingen van volkskunst en huisvlijt met jaarlijks wisselende thematentoonstelling en inclusief bezoek aan filmzaal en sigarenbandjeshuisje met mozaïeken en decoraties van 11 miljoen sigarenbandjes.
Meer info op edam-volendam.nl of op http://www.volendamsmuseum.nl/
Amsterdam – Edam/Volendam – De Rijp – Alkmaar – Zaandam – Haarlem – Lisse – (Leiden -) – Woubrugge
![]() | ![]() | ![]() |