Route 5002
Nieuwkoop Gouda

Vaarroute 5002
Vaarroute voor 5 dagen naar Nieuwkoop en Gouda

Woubrugge – Nieuwkoop(se Plassen) – Alphen aan den Rijn – Gouda – Woubrugge

U zult geboeid raken door de waterflora en de roep van onze vele water- en weidevogels op de Nieuwkoopse Plassen. De vele eilandjes met bijzondere flora en fauna tonen aan dat dit niet voor niets een beschermd natuurgebied is. Bezoek het Archeon of het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. En overnacht midden in de stad Gouda. Bezoek de Kaaswaag en Ambachtenmuseum, Museumgouda, het Stadhuis of de St. Janskerk.

Dag 1
(1 uur varen)

Afhankelijk van de tijd van aankomst, heeft u de mogelijkheid om kostenloos in onze eigen haven te overnachten of op het Braassemermeer.

Het Braassemermeer is een watergebied waar het vooral tijdens zomerse dagen gezellig druk is. Het Braassemermeer is een waar walhalla voor de actieve watersporter. Verreweg de meeste watersporters zeilen, van jong tot oud, in optimisten en valken. Ook is het Braassemermeer een plek waar op alle mogelijke manieren gesurft wordt. Bij De Hemmen kunt u overnachten aan het eiland.

Dag 2
(3 uur varen)

Vandaag vaart u vanuit onze basis in Woubrugge over de Heimanswetering en de Oude Rijn naar Zwammerdam. Bij Zwammerdam kunt u via de sluis de Nieuwkoopse Plassen opvaren. Voor de Nieuwkoopse Plassen kunt u vooraf uw vaarvergunning regelen via: www.nieuwkoop.nl/vaarvergunning

De vele eilandjes met bijzondere flora en fauna tonen aan dat dit niet voor niets een beschermd natuurgebied is. Natuurmonumenten beheert 4 vrije aanlegplaatsen op de Nieuwkoopse plassen: (Maximaal 3 maal 24 uur aaneengesloten overnachten toegestaan): De Schepengaten – Machinesloot – Brampjesgat – De Kleine Polder. Natuurlijk kunt u ook aanleggen in Nieuwkoop zelf.

Bent u een beginnende vaarder, dan adviseren wij u om naar Woerden te varen. Dit is i.v.m. de smalle doorvaart bij het in- en uitvaren van de Nieuwkoopse plassen.

Dag 3
(2.5 uur varen)

Vanuit Nieuwkoop vaart u terug over de Oude Rijn naar Alphen aan den Rijn. Bezoek het Archeon (themapark waar het verdwenen verleden van Nederland tot leven komt) of het vogelpark Avifauna.  Eventueel kunt u hiervoor aanleggen bij de Rijnhaven van waar het ongeveer 20 minuten wandelen is naar Avifauna.

Dag 4
(2 uur varen)

Vandaag vaart u via Alphen aan den Rijn over de Oude Rijn en de Gouwe naar Gouda.

In Gouda kunt u overnachten midden in de Stad. Bezoek de Kaaswaag en Ambachtenmuseum, Museumgouda, het Stadhuis of de St. Janskerk. Heeft u de mogelijkheid op donderdagochtend in Gouda te zijn, dan kunt u de traditionele kaasmarkt bezoeken (van 6 april tot en met eind augustus).

Dag 5
(3 uur varen)

Op de laatste dag van uw reis vaart u over de Oude Rijn terug naar Woubrugge. Heeft u op de dag van terugkomst tijd over, dan is het wellicht de moeite om naar het Braassemermeer en/of de Wijde-AA te gaan.

Cultuur snuiven in het Groene Hart?
Een selectie inspiratievolle cultuuruitjes

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

van der Laan roer

Waarmee kunnen wij u helpen?