Route 3002
3 dagen
Braassemermeer
Nieuwkoopse Plassen

Vaarroute 3002
Vaarroute voor 3 dagen over het Braassemermeer en de Nieuwkoopse Plassen

Braassemermeer– Uithoorn – Nieuwkoop(se plassen) – Alphen aan den Rijn – Woubrugge

Een mooie route door de polders van het Groene Hart, u vaart langs de grillige kronkels van de Amstel. U kunt op woensdag de weekmarkt bezoeken in Uithoorn. U kunt Nieuwkoop bezoeken en varen langs de honderden eilandjes op de Nieuwkoopse Plassen. Heeft u tijd over, dan kunt u Alphen aan den Rijn nog bezoeken met Avifauna en Archeon. Deze route is minder geschikt voor beginners, aangezien de doorvaart naar of uit de Nieuwkoopse plassen erg smal is (4m.).

Voor Nieuwkoop kunt u zelf vooraf uw vaarvergunning regelen via: www.nieuwkoop.nl/vaarvergunning

Dag 1
(3 uur varen)

Vandaag vaart u over het Braassemermeer, de Drecht en de grillige kronkels van de Amstel naar Uithoorn. Bij de kade vindt u enkele restaurants en winkels. Rond Uithoorn liggen diverse forten die deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam.

Dag 2
(3 uur varen)

Vandaag vaart u vanuit Uithoorn een klein stukje terug over de Amstel naar de Kromme Mijdrecht. Waarna u langs het kleine pittoreske dorpje De Hoef komt.

Vlak voor het Woerdense Verlaat kunt u via de Kollensloot de Nieuwkoopse Plassen opvaren. U ontdekt na het passeren van een authentieke sluis het Nieuwkoopse waterrijk. Oase van rust in de Randstad. U zult geboeid raken door de waterflora en de roep van onze vele water- en weidevogels.

De vele eilandjes met bijzondere flora en fauna tonen aan dat dit niet voor niets een beschermd natuurgebied is. Natuurmonumenten beheert 4 vrije aanlegplaatsen op de Nieuwkoopse Plassen: (Maximaal 3 maal 24 uur aaneengesloten overnachten toegestaan): De Schepengaten – Machinesloot – Brampjesgat – De Kleine Polder. Natuurlijk kunt u ook aanleggen in Nieuwkoop zelf.

Dag 3
(3 uur varen)

Vandaag terug naar Woubrugge. Vanuit Nieuwkoop vaart u over de Zuideinderplas naar Zwammerdam. U vaart dan in ongeveer 45 minuten over de Oude Rijn naar Alphen aan den Rijn.

Als u nog genoeg tijd heeft kunt u Alphen aan den Rijn nog bezoeken met het Archeon (themapark waar het verdwenen verleden van Nederland tot leven komt) en het vogelpark Avifauna. Vanuit Alphen aan den Rijn is het hooguit 45 min. varen naar Woubrugge om weer op tijd de boot in te leveren.

Cultuur snuiven in het Groene Hart?
Een selectie inspiratievolle cultuuruitjes

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

van der Laan roer

Waarmee kunnen wij u helpen?