Zaandam

Route 9001:
9 dagen
Alkmaar
Zaanse Schans
Keukenhof

Vaarroute 9001
Vaarroute voor 9 dagen door Alkmaar, de Zaanse Schans en Keukenhof

Woubrugge – Amsterdam – Monnickendam/Edam – De Rijp – Alkmaar – Zaandam – Haarlem – Lisse – (Leiden -) – Woubrugge

Bezoek De Rijp met de fraai gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw. En Alkmaar met ruim 400 monumenten waar u kunt afmeren in het historische centrum. Op de Zaanse Schans staat de tijd stil. Met werkende molens, de traditionele Zaanse houten huizen, kaas- en klompenmakerijen. Vervolgens is het mogelijk om nog de Keukenhof te bezoeken.

Dag 1
(3 uur varen)

Vandaag vaart u over het Braassemermeer, de Drecht en de grillige kronkels van de Amstel naar Uithoorn. Bij de kade vindt u enkele restaurants en winkels. Rond Uithoorn liggen diverse forten die deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam.

Voor beginners adviseren wij richting Amsterdam te varen via het Braassemermeer, de Westeinder Plassen, Nieuw Meer en de Schinkel of Kostverlorenvaart. U kunt dan tussendoor overnachten op de Westeinder Plassen of Aalsmeer.

Dag 2
(3 uur varen)

Vandaag vaart u verder over de Amstel naar Amsterdam.

Amsterdam is een bruisende stad met de grachtengordel, grachtenpanden, een rijk cultureel aanbod, een prachtige architectuur en een bijzondere historie. Geniet hier van het uitgaansleven en musea.

Ervaar Amsterdam door te wandelen langs de grachtengordel en prachtige grachtenpanden. Geniet van het rijke culturele aanbod en de bijzondere historie via diverse musea zoals: het Rijksmuseum, Het Van Gogh Museum, Museum het Rembrandthuis, het Anne Frank Huis en De Hermitage Amsterdam.

Geadviseerde haven is de Sixhaven. De Sixhaven heeft een unieke verbinding met het centrum van Amsterdam door de nabijheid van twee aanmeerpunten van gratis ponten naar het Centraal Station Amsterdam, beiden op ongeveer 5 minuten lopen. De oversteek met de pont naar het centrum van Amsterdam duurt ongeveer 5 minuten. De ponten varen zeer frequent dag en nacht.

Dag 3
(5 uur varen)

Vanuit de Sixhaven in Amsterdam kunt u het Noordhollands Kanaal invaren en vervolgens over de Trekvaart Het Schouw langs Broek in Waterland naar Monnickendam. Over het IJsselmeer/Markermeer is het niet toegestaan Monnickendam of Edam in of uit te varen i.v.m. de verzekering.

Komend vanaf de binnenwateren moet u eerst door één of beide sluizen om bij de jachthavens van Monnickendam te komen. In het centrum ligt de gemeentehaven bestaande uit diverse kades. Bent u op zoek naar gezelligheid dan is het het proberen waard om in de gemeentehaven een plaatsje te bemachtigen. Dit zal echter niet altijd lukken omdat het vaak erg druk is. Ons advies is om te overnachten in Edam of Purmerend.

Vanaf Monnickendam is het ongeveer 2 uur varen naar Edam via de Purmer Ee en de Purmerringvaart.

Om te overnachten in Edam zou u kunnen kiezen om aan de Nieuwe Haven (binnenhaven) te gaan liggen of bij WSV de Zeevang (buitenhaven). Let wel: het is niet toegestaan om met onze schepen over het Markermeer te varen.

Dag 4
(4 uur varen)

Vanuit Edam vaart u vandaag ongeveer 1.5 uur verder over de Purmerringvaart richting Purmerend. Je kunt je hier de hele dag vermaken met winkelen in de vele bijzondere winkeltjes die de stad rijk is. Maar Purmerend is ook de perfecte plek voor wie op zoek is naar een lekkere maaltijd, hippe borrelplek of een gezellig avondje uit.

Vanuit Purmerend vaart u ongeveer 1.5 uur verder over het Noordhollandsch Kanaal en de Beemster Ringvaart naar De Rijp waar u kunt overnachten.

De Rijp kende begin 17e eeuw een enorme bloei dankzij de haringvangst. In 1650 werd (zelfs) een derde haven in De Rijp gegraven voor circa 75 haringbuizen. Grafter en Rijper reders zochten naar meer expansie en vonden die in de walvisvaart. Rond 1680 bestond de walvisvloot uit 19 Groenlandvaarders.

Eventueel kunt u ook overwegen door te varen naar Alkmaar en daar overnachten.

Dag 5
(2 uur varen)

Vanuit De Rijp vaart u in ongeveer 2 uur naar Alkmaar. Hierbij vaart u iets terug over de Beemster ringvaart over de Vinkenhop naar het Alkmaardermeer. Blijft u doorvaren langs het Kogerpolderkanaal (langs het Alkmaardermeer), dan komt u vanzelf bij het Noordhollandsch Kanaal naar Alkmaar.

Verken de beroemde Alkmaarse Kaasmarkt, slenter door de charmante smalle straatjes van de oude binnenstad, mis de indrukwekkende Grote Kerk niet en stop op elke hoek voor Instagramwaardige momenten.

In het centrum van Alkmaar vind je meerdere gezellige passantenhavens. Overleg altijd even met de havendienst Alkmaar: +31725200014. Meer info op https://alkmaarprachtstad.nl/havens

Dag 6
(2 uur varen)

Vandaag kunt u varen door de Zaansstreek. De streek van de molens op de Zaanse Schans, de Zaanse houten huisjes en Zaanse mayo. Dit zijn zeker niet de enige hoogtepunten die de streek rijk is. De Zaanstreek is ook cultuur, gezelligheid, ondernemerschap, industrieel erfgoed, de Zaan en ook de prachtige groene veenweidegebieden die onze streek omringen. Al deze smaken maken samen de Zaanstreek.

Vanuit Alkmaar vaart u terug over het Noordhollandsch Kanaal naar het Alkmaardermeer. Tussen de boeien door steekt u het Alkmaardermeer over naar de Wijde Stierop. Verdergaand over de Markervaart en Zaan komt u vanzelf langs de Zaanse Schans. Er zijn diverse openbare steigers bij de Zaanse Schans. Neem voor meer informatie contact op met de Havendienst van Zaanstad: +31756816888

Dag 7
(2,5 uur varen)

U kunt vandaag in ongeveer 2.5 uur in Haarlem zijn. U vaart De Zaan en de Voorzaan af naar het Noordzeekanaal. Vervolgens vaart u het Noordzeekanaal af richting Haarlem. Blijf goed rechts varen! En let goed op de beroepsvaart voor en achter u. Bij zijkanaal C slaat u het Noordzeekanaal af naar Spaarndam.

Verder varend over het Noorder Buiten Spaarne vaart u het centrum van Haarlem in waar diverse ligplaatsen zijn. Haarlem heeft een gezellig historisch centrum, beroemde musea, winkels en restaurants.  Verscholen straatjes uit vervlogen tijden, hippe concept stores, middeleeuwse kerk en terrasjes aan het water.

Dag 8
(1,5 uur varen)

Door een klein stukje door te varen over het Spaarne en vervolgens verder te varen over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder komt u in Lisse. In Lisse kunt u de Keukenhof bekijken.

Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteelt, met de nadruk op bolbloemen. In acht weken tijd laat Keukenhof zien wat de Nederlandse sierteelt te bieden heeft. Een ideale haven dicht bij de Keukenhof is Watersportvereniging Lisse. Met Bus 50 of Q-liner 361 komt u in ongeveer een half uur in de Keukenhof.

Alternatief: Vanuit Leiden kunt u ook de Keukenhof bezoeken met de Keukenhof Express. Vaar over het Braassemermeer en de Kagerplassen en geniet van de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien zijn. In de avond kunt u genieten van de terrasjes en het uitgaansleven in het centrum van Leiden. Vanuit Haarlem is het ongeveer 3 uur varen naar Leiden.

Dag 9
(3 uur varen)

Vandaag vaart u terug naar de thuisbasis Woubrugge. Via de Kagerplassen en het Braassemermeer.
Alternatief vanuit Leiden: U vaart over de Oude Rijn terug naar de thuishaven in Woubrugge.

Cultuur snuiven in het Groene Hart?
Een selectie inspiratievolle cultuuruitjes

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

Een ideaal uitgangspunt

Wij zijn gelegen in Woubrugge, midden in het grootste waterrijkste gebied van Nederland. Een ideaal uitgangspunt om onze historische steden, prachtige meren en natuurgebieden te bezoeken vanaf het water.

van der Laan roer

Waarmee kunnen wij u helpen?